Ενημέρωση

Εργαστήρια σε θερινές κατασκηνώσεις για την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου»

Βιωματικά Εργαστήρια σε Θερινές Κατασκηνώσεις Παιδιών, με θέματη «Δημιουργική και Ασφαλή Χρήση του Διαδικτύου»

Κατηγορία: Ανακοινώσεις

Γλώσσα: Ελληνικά

Πηγή: Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού συγχρηματοδοτούμενου Προγράμματος «CYberSafety -Καλύτερο Διαδίκτυο για τα Παιδιά» – Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου Κύπρου, ο Τομέας Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας, του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου, για τρίτη συνεχή χρονιά, πραγματοποίησε, σειρά βιωματικών εργαστηρίων σε θερινές κατασκηνώσεις παιδιών, με θέμα τη «Δημιουργική και Ασφαλή Χρήση του Διαδικτύου». Ειδικότερα, από την 1η Ιουλίου 2019 έως την 19η Αυγούστου 2019, πραγματοποιήθηκε σειρά δεκατεσσάρων (14) βιωματικών εργαστηρίων, στις κατασκηνώσεις της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων & Κηδεμόνων Δημοτικών Σχολείων Λεμεσού (Ομοσπονδία ΣΓ&ΚΔΣ Λεμεσού) στις Πλάτρες και στις κατασκηνώσεις της Παγκύπριας Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.) στο Τρόοδος.

Στο πλαίσιο των εργαστηρίων, 1660 παιδιά, 180 ομαδάρχες/εκπαιδευτικοί καθώς, επίσης, και ομάδα γονέων ενημερώθηκαν για τις δυνατότητες και τους κινδύνους του Διαδικτύου και τη λειτουργία της Γραμμής Βοήθειας (Helpline) και Γραμμής Καταγγελιών (Hotline) 1480. Σε συνθήκες διερευνητικής και ενεργούς μάθησης, οι συμμετέχοντες/ουσες στα εργαστήρια είχαν την ευκαιρία, αξιοποιώντας δημιουργικά μέρος του χρόνου τους στην κατασκήνωση, να συμμετέχουν σε ομαδικές συζητήσεις, στις θεματικές ενότητες: «Διαδικτυακός/Ηλεκτρονικός Εκφοβισμός», «Πολύωρη ενασχόληση με τις Ψηφιακές Τεχνολογίες και το Διαδίκτυο», «Διαχείριση προσωπικών δεδομένων στο Διαδίκτυο», «Διαδικτυακά Παιχνίδια» και «Γενικότερες Προκλήσεις στο Διαδίκτυο – Διαδικτυακή Αποπλάνηση», επιτρέποντας, έτσι, τη δυνατότητα της ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών και τη διαμόρφωση εισηγήσεων και απόψεων, αναφορικά με τη δημιουργική και την ασφαλή χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών και του Διαδικτύου. Παράλληλα, μέσα από τις συνεργατικές βιωματικές δράσεις, οι συμμετέχοντες/ουσες είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν δικό τους υλικό για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο, λειτουργώντας, έτσι, ως πρεσβευτές βέλτιστων πρακτικών και μηνυμάτων ασφαλούς χρήσης του Διαδικτύου προς άλλα παιδιά, εκπαιδευτικούς και γονείς.

Ο Τομέας Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας, του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου, θα ήθελε να ευχαριστήσει την Ομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικών Σχολείων Πόλης και Επαρχίας Λεμεσού, την Παγκύπρια Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.), καθώς, επίσης, και τις διευθύνσεις και τα μέλη των κατασκηνώσεων για τη συλλογική και άψογη συνεργασία. Επιπρόσθετα, θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους/ες τις συμμετέχοντες/ουσες, παιδιά, εκπαιδευτικούς και ομαδάρχες/ισσες, που συνέβαλαν καθοριστικά στην επιτυχημένη διεξαγωγή των συγκεκριμένων βιωματικών δράσεων.

Περισσότερες πληροφορίες για τα βιωματικά εργαστήρια στις θερινές παιδικές κατασκηνώσεις, τόσο για τις επόμενες χρονιές όσο και για το 2019, μπορείτε να εντοπίσετε στην ιστοσελίδα https://internetsafety.pi.ac.cy/summer-camps.

Φωτογραφικό Υλικό

elGreek