04/03/2025

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΘΙΑΤΗ

Το έργο “Ο Πίπης και ο Έξυπνος Κάδος Ανακύκλωσης” είναι ένα συνεργατικό έργο, που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το  Δημοτικό Σχολείο Μαθιάτη (Κύπρος), το 2ο Νηπιαγωγείο Καβαλαρίου, το Νηπιαγωγείο Λυγιάς Λευκάδας,  και το 8ο Νηπιαγωγείο Αρτέμιδας. Απευθύνεται σε μαθητές προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας και στόχο έχει τη δημιουργική αξιοποίηση της Α.Ι. και του ΙοΤ, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από τις διαδικασίες που σχετίζονται με την ανακύκλωση. Στο έργο αυτό, κάθε σχολείο κατέθεσε τη δική του πρόταση για τη δημιουργία ενός “έξυπνου” κάδου ανακύκλωσης, που θα αλληλεπιδρά με το χρήστη και θα μπορεί να ρυθμίζει αυτόματα τη λειτουργία του, χωρίς την ανάγκη παρέμβασης ανθρώπινου παράγοντα. Συνδυάζει τη ρομποτική, το Internet of Things (IoT) και τις εκπαιδευτικές τεχνολογίες, προσφέροντας μια διασκεδαστική και εκπαιδευτική εμπειρία.

04/03/2025

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΘΙΑΤΗ

Στη σύγχρονη αστική ζωή, όπου ο ρυθμός είναι έντονος και ο ελεύθερος χρόνος περιορισμένος, η παραγωγή βιολογικής τροφής μέσω θερμοκηπίων αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία. Τα αστικά θερμοκήπια προσφέρουν τη δυνατότητα καλλιέργειας υγιεινών και φρέσκων τροφίμων κοντά στον τόπο κατανάλωσης, μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και εξασφαλίζοντας διατροφική αυτάρκεια. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται πολλές ώρες και δεν διαθέτουν χρόνογια τη φροντίδα των καλλιεργειών, η αυτονομία του θερμοκηπίου με τη χρήση αισθητήρων και έξυπνων συστημάτων είναι απαραίτητη. Μέσω αυτών των τεχνολογιών, η διαχείριση της υγρασίας, της θερμοκρασίας και της άρδευσης μπορεί να γίνεται αυτόματα, διασφαλίζοντας ιδανικέςσυνθήκες ανάπτυξης για τις καλλιέργειες με ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση. Έτσι, η καλλιέργεια βιολογικής τροφής γίνεται εφικτή ακόμα και για όσους έχουν περιορισμένο χρόνο, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της διατροφικής ασφάλειας στις πόλεις.

12/02/2025

ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΑΓΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΕΜΠΑΣ

Πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε εργαλεία για ψηφιακή αξιολόγηση, τα οποία θα επιτρέψουν στους μαθητές να ολοκληρώνουν τις αξιολογήσεις τους μέσω ψηφιακών πλατφορμών και εφαρμογών. Μέσω αυτών των εργαλείων, οι μαθητές θα μπορούν να υποβάλλουν εργασίες, να συμμετέχουν σε quizzes και να πραγματοποιούν μικρά τεστ online, ενώ θα λαμβάνουν άμεση ανατροφοδότηση. Αυτή η προσέγγιση θα ενισχύσει τη διαδικασία αξιολόγησης, κάνοντάς την πιο γρήγορη και αποτελεσματική.Η επιμόρφωση έχει προγραμματιστεί για την ημέρα εκπαιδευτικού και συγκεκριμένα στις 12 Φεβρουαρίου 2025 υπό την μορφή βιωματικών εργαστηρίων.Θέμα Παρουσίασης / Εργαστηρίου: Καινοτόμες Μέθοδοι Διδασκαλίας: Αναβάθμιση της Εκπαιδευτικής Διαδικασίας με Ψηφιακά Εργαλεία.

13/01/2025

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΑΣΟΥΠΟΛΗΣ (ΚΒ)

Τα τμήματα της Δ' τάξης του σχολείου μας (Δ1 και Δ2) συμμετείχαν κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς στην πιλοτική φάση της έρευνας PIRLS. Μια σημαντική καινοτομία της φετινής πιλοτικής φάσης, είναι η αποκλειστική αξιοποίηση του υπολογιστή και διαδικτυακού περιβάλλοντος μάθησης (Moodle) για αξιολόγηση των παιδιών. Για τον σκοπό αυτό, διοργανώθηκαν μαθήματα και στα δύο τμήματα της Δ' τάξης του σχολείου μας, τόσο για εκπαιδευτικούς (βασικές δεξιότητες χρήσης του Moodle) όσο και για τα παιδιά (βασικές δεξιότητες χρήσης υπολογιστή). Ακολούθως, τα δύο τμήματα, μία φορά την εβδομάδα, χρησιμοποιούσαν το εργαστήριο υπολογιστών του σχολείου (ένας φορητός υπολογιστής ανά παιδί) για πρόσβαση και εργασία στο εκπαιδευτικό υλικό που είχε δημιουργήσει το Υπουργείο Παιδείας για ετοιμασία για την PIRLS.Συγκεκριμένα:σε συνεδρία προσωπικού (20/1/2025) έγινε παρουσίαση του διαδικτυακού περιβάλλοντος που ετοίμασε το υπανάπτυκτο, και ενημερώθηκαν οι εκπαιδευτικοί του Β' κύκλου του σχολείου μας. Ενημέρωση σε προσωπικό επίπεδο έγινε και με τη διεύθυνση και δασκάλες του Α' Κύκλου, για τις απαραίτητες ψηφιακές δεξιότητες που θα έπρεπε να αποκτήσουν οι μαθητές/τριες τους κατά τη φετινή χρονιά.Από τις 13 Ιανουαρίου, ξεκίνησε η εφαρμογή στα εργαστήρια με τα παιδιά του κάθε τμήματος της Δ' τάξης, με συνδιδασκαλίες. Κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου, τα παιδιά εργάζονταν με το ψηφιακό διαδραστικό περιεχόμενο που δημιουργήθηκε από το ΥΠΑΝ και είχε στόχο να ετοιμάσει τα παιδιά ώστε να αποκτήσουν τις βασικές ψηφιακές δεξιότητες πρόσβασης στο διαδικτυακό περιβάλλον του Moodle, καθώς και βασικές δεξιότητες πληκτρολόγησης. Από τον Φεβρουάριο, μία φορά την εβδομάδα, κάθε τμήμα της Δ' τάξης εργάζονταν στην πλατφόρμα Moodle του ΥΠΑΝ σε διαδραστικά κείμενα και δραστηριότητες, στο πλαίσιο ετοιμασίας των παιδιών για συμμετοχή στην πιλοτική φάση της PIRLS.Στο τέλος κάθε μαθήματος, με τη βοήθεια του εργαλείου Quizizz και της Τεχνητής Νοημοσύνης, τα παιδιά, πέρα από την αξιολόγηση των εργασιών στο Moodle, είχαν και την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις γνώσεις τους και σε διαδικτυακό παιχνίδι. Αυτό βοηθούσε τα παιδιά στο να δώσουν περισσότερη ΄έμφαση στη μελέτη των κειμένων τους.Τον Απρίλιο του 2025, έγινε η επίσημη εφαρμογή της πιλοτικής φάσης της PIRLS στο σχολείο μας. Πέρα από κάποια τεχνικά προβλήματα, ήταν εμφανές πως τα παιδιά είχαν τις δεξιότητες χρήσης του υπολογιστή, του πληκτρολογίου, αλλά και είχαν την εμπειρία από εργασία με ψηφιακά κείμενα και δραστηριότητες.

16/12/2024

ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΑΓΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΕΜΠΑΣ

Στα πλαίσια της βελτίωσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας, πρόκειται να αξιοποιήσουμε τα Εικονικά Περιβάλλοντα Μάθησης, όπως το Microsoft Teams, για να ενισχύσουμε τη διδασκαλία και τη μάθηση. Με αυτό το εργαλείο, οι μαθητές θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε εκπαιδευτικό υλικό, να υποβάλλουν εργασίες και να συνεργάζονται μεταξύ τους, ενώ παράλληλα οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να οργανώνουν μαθήματα και να παρέχουν σχετική υποστήριξη. 

16/12/2024

ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΑΓΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΕΜΠΑΣ

Στα πλαίσια της ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ μαθητών της ίδιας αλλά και διαφορετικών τάξεων και ειδικοτήτων, θα οργανώσουμε διαθεματικές δραστηριότητες όπου όλοι θα εργαστούν μαζί πάνω σε ένα κοινό θέμα. Οι μαθητές θα συνδυάσουν γνώσεις από διάφορα μαθήματα με στόχο την ολοκλήρωση μιας κοινής δραστηριότητας ή εργασίας. Αυτό θα ενισχύσει τη συνεργασία και τη μάθηση στην τάξη.

16/12/2024

ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΑΓΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΕΜΠΑΣ

Στο πλαίσιο της δράσης, οι μαθήτριες θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν διάφορα έργα που θα ενισχύσουν τις δεξιότητές τους στη χρήση ψηφιακών εργαλείων. 

25/11/2024

Δοκιμαστικό Σχολείο

- ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ 5 ΔΕΙΓΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΩΝ ΓΙΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕ ΨΗΦΙΑΚΑ ΜΕΣΑ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ - ΣΥΝΔΙΔΑΣΚΑΛΙΕΣ- 

01/11/2024

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΘΙΑΤΗ

Γνωριμία/ Επιμόρφωση των συναδέλφων από τον εκπαιδευτικό πυρήνα του σχολείου σε εργαλεία αξιολόγησης (kahoot, wordwall, google forms etc) και αξιοποίησή τους ως εργαλεία αξιολόγησης στις διάφορες θεματικές του αναλυτικού προγράμματος

01/11/2024

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΘΙΑΤΗ

Οι μαθητές μέσα από ποικιλία δραστηριοτήτων αναπτύσσουν βασικές δεξιότητες προγραμματισμού και χρήσης Η.Υ. 

21/10/2024

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΑΣΟΥΠΟΛΗΣ (ΚΒ)

Κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κώδικα, το σχολείο, στο πλαίσιο και έργου Erasmus+, φιλοξένησε για μία εβδομάδα την CodeWeek Ambassador της Μολδαβίας, Anna Maria Cires. Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, σε συνεργασία με την κυρία Cires, εργάστηκαν με τους μαθητές και τις μαθήτριές τους σε δραστηριότητες εισαγωγής στον προγραμματισμό, διαβαθμισμένες ανάλογα με την ηλικία τους. Οι Δ' τάξεις προγραμμάτισαν ρομπότ Edison, που είχαν αγοραστεί την περασμένη σχολική χρονιά, πάλι στο πλαίσο των Καινοτόμων Σχολείων, ενώ έγινε εισαγωγή στον προγραμματισμό με δραστηριότητες από τη σελίδα https://code.org. Τα παιδιά της Ε' τάξης εργάστηκαν στον προγραμματισμό των BBC micro:bit     σε περιβάλλον οπτικού προγραμματισμού, ενώ τα παιδιά της Στ' τάξης, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη λογική της γλώσσας Python μέσω του παιχνιδιού https://codecombat.com.

01/10/2022

Δοκιμαστικό Σχολείο

Ενημέρωση των μαθητών για τις υπηρεσίες που προσφέρονται μέσω του Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου (π.χ. Γραμμή Βοήθειας) όπου μπορούν να λάβουν συμβουλές και στήριξη για θέματα που σχετίζονται με την ασφαλή, υπεύθυνη και ηθική χρήση του διαδικτύου.Διευθέτηση παρουσιάσεων και εργαστηρίων για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, μέσω του Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου της χώρας, για τη διαδικτυακή ασφάλεια.Παρότρυνση των μαθητών να φτιάξουν σύντομα βίντεο για τη δημιουργική και ασφαλή χρήση του διαδικτύου.Παρότρυνση των μαθητών να κάνουν έρευνα για θέματα διαδικτυακής ασφάλειας, συγγραφή ιστορίας και σεναρίου σχετικών με τα βασικά μηνύματα που θέλουν να περάσουν στο κοινό και την αφήγηση, πρόβες, σκηνοθεσία, μερικές φορές ερμηνεία, μοντάζ και άλλες εργασίες που έπονται της παραγωγής.Διεξαγωγή μίνι φεστιβάλ ταινιών στο σχολείο, όπου οι μαθητές θα παρουσιάσουν τα βίντεό τους. Απαιτείται η εμπλοκή και άλλων τάξεων του σχολείου και των γονέων.

en_GBEnglish